Életmentő zivatarok, 89.2 mm csapadékot mértünk pásztói állomásunkon kevesebb, mint 24 óra leforgása alatt – 1. rész –

Föld Anyánk végre meghallott minket, hatalmas mennyiségű csapadék öntözte meg térségünket. Előző bejegyzésünkben a körülöttünk zajló, aszály okozta katasztrófahelyzetről írtunk pár gondolatot, úgy érezzük nem volt hiábavaló. Az időjárás végre az előrejelzéseknek megfelelően alakult, szinte futószalagon érkeztek hozzánk a záporok, zivatarok.

A konvektív csapadékot hozó tömbök, már a péntek délutáni órákban megjelentek az Északi-középhegység környezetében, de az első, kiadósabb csapadékot okozó zivatarok, az éjszakai órákban támadták le Pásztó városát.

Megérkezett a felmentősereg

Ezen zivatarok egyike 13 mm csapadékot pakolt le városunkban, földöntúli pillanat volt hallani a hatalmas esőcseppek morajló hangját, érezni a vízzel keveredett por bársonyos illatát.

Érkezik az égi áldás

A zivatar lassan elhagyta térségünket, észak felé folytatta útját. Hátoldalán érdekes mintázatokat rajzoló felhővillámok ropták lélegzetelállító táncukat.

Alig haladt át felettünk ez a bámulatos teremtmény, dél felől egyre erőteljesebb aktivitás mutatkozott. Ez a zivatar már jóval erőteljesebb villámtevékenységet produkált, egyre komolyabb színekbe öltözött az aktuális radarképen. Ami igencsak szembetűnő volt a radaron, hogy viszonylag lassan cammogott felénk, és egyre komolyabb csapadékmennyiség mutatkozott benne.

69dBZ, nem semmi cella!

Érkezésről, és a benne cikázó lecsapóvillámokról sikerült pár felvételt is készítenünk, bámulatos látványban volt részünk.

A kép közepén látható sárga házikó, az otthonunk, a viharvadászat ismét egyszerű volt

Ahogy a fényképezőgép mellet álltunk, és a közeli lecsapóvillámokat fotóztuk, félelmetes morajlásra lettünk figyelmesek. Az egyre közelebb araszoló zivatar csapadékának hangja egyre erőteljesebb lett, futásnak eredtünk. Kb. száz méterre lehettünk a menedéket nyújtó otthonunktól, mégsem sikerült szárazon hazaérni, de nem bántuk meg.

Egyre erőteljesebb, intenzív csapadékhullás kezdődött, felhőszakadás öntözte a hónapok óta vízre szomjas, homokos földeket.

A legnagyobb intenzitás elérte a 71.4 mm/h-t, a száraz földeken rövid időn belül hömpölygött az életet adó esővíz, bámulatos átalakuláson ment keresztül a táj. Az egyik pillanatban erőteljes koppanásokra lettünk figyelmesek, 1-2 cm-es jégdarabok keveredtek a hatalmas esőcseppek közé. Erről a pár percről egy rövidke videó is készült, de jelen pillanatban nem tudom ezt megmutatni nektek, egy-két napon belül pótolni fogom. A jég mellé (nagy valószínűség szerint) légzuhatag is párosult, de ennek pusztító ereje inkább Pásztótól délre éreztette hatását, kidőlt fák, leszakadt ágak jelezték a vihar rendkívüli erejét.

VIDEÓ HAMAROSAN!

Eközben a magányosan érkező cella társakra talált, kisebb multicellás zivatarrá nőtte ki magát. A csapadék 1:45 perckor szűnt meg teljesen, és csak ebből a felhőszakadásből 35.3 mm eső zúdult térségünkre.

Valamikor kettő óra magasságában sikerült az ágyba jutnunk, de a távoli villámfények bűvölte miatt alig jött álom a szemünkre, izgatottan vártuk a folytatást…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük