Felhőszakadás, szivárvány, és egy váratlan lecsapó villám (2023.05.26.)

Lassan cammogó, nagy mennyiségű esőt produkáló zivatarok alakultak ki újra az országban. Ezalól az Északi-középhegység térsége sem volt kivétel, a Cserhát északi részén kipattanó cellák ezúttal lakóhelyemet, Pásztó városát vették célba.

Az első zivatar tőlünk északra vonult el a Mátra irányába melyet minimális villámtevékenység kísért.

15:52 – Pásztótól északra
16:02 – Pásztótól északra

A Pásztó városát ostromló, felhőszakadást is okozó zivatart a Cserhát keleti oldaláról kísértük figyelemmel. Az öreges tempóban araszoló cella látványos esőfüggönyt indított útjára, melyet olykor-olykor egy alacsony ívben megjelenő szivárvány is díszített.

Az első, felhőszakadást is produkáló cella

A zivatar szinte helyben állva pakolta le csapadékát, a Pásztó északi részén üzemelő meteorológiai állomásunk adatai alapján, a legnagyobb intenzitás elérte a 47.4mm/h-t.

Miközben a város felett tartózkodó zivatar egyre inkább veszített erejéből, tőlünk északra egy újabb cella alakult, melyből szintén erőteljes csapadékhullás kezdődött.

A time-lapse fotókat készítő masina egy lecsapó villámot is elcsípett az érkező cellából. Ez a villám a csapadékos zóna előtt, viszonylag hozzánk közel sült ki, ezért gyorsan összepakoltunk, és az autó fedezékébe vonultunk. A cellában egyébként viszonylag gyenge volt a villámtevékenység, ezért igencsak váratlanul ért a nem túl messze felvillanó fényfüzér, nem számítottunk erre.

Egy igen közeli, csapadékmentes részben kialakuló lecsapó

Mikor hazaértünk, egy szivárvány darabka díszítette az északi horizontot,

de a naplemente is igen látványos égképpel szolgált.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük