HEVES ZIVATAROK AZ ÉSZAKI-KÖZÉPHEGYSÉG TÉRSÉGÉBEN (2019.08.13.)

Egy markáns hidegfront érkezett hozzánk ezen a napon, melyet heves zivatarok kialakulása előzött meg. Az Északi-középhegység térségében szupercellák is létrejöttek, melyeket nagyméretű jég és viharos erejű kifutószelek kísértek. Borsod-Abaúj-Zemplén megye több településén hullott nagyméretű jég, melyek tetőket rongáltak meg a térség több településén is. (Forrás: idokep.hu)

Mi a kora délutáni órákban Nógrád megye északi területén kísértük figyelemmel a gyorsan robogó zivatarokat. Az első cellát fél kettő magasságában láthattuk, amely az erős szélnyírás hatására érdekes felhőzetet alakított ki. A csapadéksávot erős villámtevékenység világította meg, melyek többsége lecsapó villám volt.

Gyorsan robogó zivatarcella, erős villámtevékenység kíséretében

Egy délnyugat- északkelet tengely mentén (viszonylag keskeny sávban) folyamatos keletkezés volt megfigyelhető. Ebben az összeáramlási zónában félelmetes felhőalapok alakultak ki, és a határ közelébe érve fejlődtek zivatarrá.

Fenyegető mintázatú felhőalapok

Az egyik ilyen zivatarcella hátoldali feláramlásában egy érdekes felhőkígyó rajzolódott ki. A mohó mezociklon által bekebelezett meleg levegő egy görgőfelhőre emlékeztető felhőzetet kreált. Kicsit olyan volt mintha a függőleges irányú feláramlás vízszintes irányba eldőlt volna, de nem igazán tudtunk magyarázatot adni a jelenségre.

Felhőkígyó a hátoldali feláramlásban
Egy közelebbi felvétel

Ludányhalászi térségébe autóztunk, ahol egy újabb cella nyűgözött le hullámzó felhőzetével.

Egy lecsapóvillámot produkáló újabb páciens Ludányhalászi térségéből

Az este további részében is folytatódott a zivatartevékenység, látványos lecsapó villámok díszítették a Cserhát felett átrobogó cellákat.

Lecsapó testvérek
Több kisülés egy időben
Lecsapó villámok keresztezik egymást

Következő bejegyzésünkben egy hajnalban érkező cella lecsapó villámait láthatjátok.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük