Itt van az ősz, itt van újra…(2020.09.07.)

Amilyen gyorsan elkezdődött az idei év konvektív időszaka, olyan hirtelen köszöntött ránk a nyár utolsó periódusa is. Az őszi hónapok beköszöntével a zivataros napok száma erőteljesen csökkenni kezd és már az is nagy boldogsággal el tölt majd el minket, ha egy-egy kósza gomolyfelhő hófehér csúcsát láthatjuk a délutáni égbolton. Nem arról van szó, hogy az év hátra lévő részében nem alakulhatnak ki zivatarok az országban, de olyan mennyiségben és „minőségben” biztosan nem találkozunk már velük mint a nyári hónapokban.

Szeptember elején azonban egy igen látványos konvektív nap részesei lehettünk. Az Északi-középhegység térségében erőteljes gomolyfelhőképződés kezdődött a délutáni órákban, ezekből több zivatar is kialakult.

Igen változatos formában mutatkoztak ezek az őszi zivatarok, néhol szivárvány vagy aprócska fénytörés is díszítette a csapadéksávos részeket.

Pár érdekesebb fotót még összepréseltünk az utolsó galériába, köztük egy tyndall sugarakkal díszített kép is helyet kapott. A második fotón egy érdekes sötét sáv is felbukkan melyet akár tornádónak is nézhetnénk, de „sajnos” nem erről van szó…csak a fény és csapadék közös játéka.

És végezetül egy Heves városa közelében áthaladó zivatar panoráma fotóját láthatjátok. A fotó jobb oldalán egy légzuhataghoz hasonló jelenséget láthatunk, ahol a nagy sebességgel lefelé áramló hideg levegő oldal irányba tolta ki a csapadéksávot.

One thought on “Itt van az ősz, itt van újra…(2020.09.07.)”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük