Tubával fűszerezett zivatar (2020.08.11.)

Ahogy a világ a vírus miatt, úgy a mi megszokott menetrendünk is felborult az idei évben. Igaz, hogy több magán jellegű probléma is nehezíti az oldalunk akadálymentes működését, de előbb vagy utóbb minden a helyére kerül, csak győzzétek kivárni! 🙂

A legnagyobb munka még továbbra is előttünk van hiszen pár évvel ezelőtt az elavult weboldalunkat új környezetbe költöztettük át, és az elmúlt 15 év beszámolóit még nem sikerült csak igen csekély mértékben beintegrálni az új rendszerbe. Jelenleg a 2008-as év feltöltésén dolgozunk, de rengeteg magán jellegű dologgal kell megküzdenünk ebben a nem mindennapi helyzetben. Ha már említést tettem a 2008-as évről…az egyik legemlékezetesebb vadászatunk beszámolója előtt állunk, amely 2008.04.19 -én történt egy kora tavaszi szupercella árnyékában. Már alig várjuk, hogy ez az esemény is megjelenjen az archívum sűrűjében, egy hihetetlen élmény részesei voltunk aznap. Elöljáróban egy képet muszáj vagyok megmutatni nektek, a többit majd csak a beszámolóban:

2008.04.19. Szupercella a Cserhát vonulatai felett

Na de térjünk csak vissza a jelen időbe, hajlamosak vagyunk a múltban kalandozgatni. 🙂 Kicsit több mint egy hónappal ezelőtt nem túl változatos időjárási helyzet uralkodott a Kárpát-medence nagy részén, amit egy anticiklon látogatásának köszönhettünk. A nyugati országrészben azonban erőteljes gomolyfelhőképződés volt tapasztalható és többfelé pattantak ki látványos zivatarok is.

Térségünkbe már a déli óráktól sötét felhőalapok szűrték a nap erőteljes sugarait, így viszonylag korán zivatartevékenység kezdődött. Ezek a zivatarok igen lassan haladtak, csapadékuk nagy részét igen kicsi területre korlátozva adták ki magukból. Egy időben kettő zivatart indítottak útnak a környék hegyei, ebből az egyiket a következő képen láthatjátok:

A Cserhát „gyermeke”

Egy kicsi idő elteltével a hátoldalon keletkező gomolyokból újabb páciens született, multicellás zivatarként folytatta útját dél felé.

Eközben a Mátra felett egy jóval látványosabb cella fejlődött. A kiépülés pillanatairól egyébként time-lapse videó is készült, ez az év végi összefoglaló videó tartalmát gyarapítja majd.

A cella hozzánk közelebb eső (hátoldali) részén igen robusztus felhőalap alakult ki, csodálatosan festett. A zivatar egyre aktívabban szórta lecsapó villámait, a csapadék már jóval intenzívebben hullott belőle. Kb. egy fél óra elteltével a cella jobb oldalán látható feláramlásban örvénylő mozgásra lettünk figyelmesek, a következő képen jól kivehetők ezek a forgásra utaló jegyek.

Rövid idő múlva egy tuba is kirajzolódott ebben a fergetegben de nem volt nagyon hosszú életű a jelenség.

Egy kicsit közelebbről is megörökítettük ezt a forgó kis jövevényt bár nagy kár , hogy nem volt kedve egy picikét lejjebb kúszni a föld közelébe (azért nagyon örültünk neki 🙂 ) :

Szép volt, jó volt, kérünk még! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük