Villámárvizek, hatalmas esőbombák országszerte (2022.06.09.)

Tegnap, már a reggeli, kora délelőtti órákban kiadós csapadékot hozó, heves zivatarok alakultak az ország több pontján. Ezek az esőbombák hatalmas mennyiségű csapadékot szállítottak magukkal, több helyen mértek 30 mm feletti értékeket, amely igen rövid idő alatt hullott le. Rengeteg csapadék hullott Salgótarján, Budapest, Pécs, Dunaújváros, Balassagyarmat, Dombóvár, vagy a Duna-kanyar térségében, többfelé alakultak ki villámárvizek is.

Csapatunk a délutáni órákban kelt útra, elsőként az Aszód térségében áthaladó cellát kísértük árgus szemekkel. A rendszerbe szerveződött zivatarok egyébként a legtöbb szögből igen homogén képet mutattak, nagyon nehéz volt megfelelő képet kicsikarni az aktuális helyzetből. Az első látványosabb képet Lőrinci közelében készítettük, ő egy kettő képből összefűzött panoráma.

Lőrinci közeléből az aszódi zivatar

Ezt követően a cella legyengült, Szarvasgede térségébe autóztunk. Ekkorra egy brutálisan erős cella épült fel tőlünk északra, 64dBz érteket mutatott az aktuális radarkép.

64dBz-s zivatar

A fenti radarképen látott cella hátoldalán folyamatos volt a keletkezés, bámulatos tornyokat eregetett a magasba.

A képen látott percekről, time-lapse anyag is készült

A következő képen nagyon jól látható, hogy a hátoldali feláramlásban tornyosuló gomoly alapja milyen alacsonyan volt, szinte a földig ért, akárcsak egy szupercella mezociklonja esetén.

Fallfelhő? Nagyon úgy fest, de forgásra utaló jelet itt nem láttunk.

Eközben tőlünk nyugatra, a Mátra felett is keletkezés kezdődött, egy új zivatar született.

A Mátra is dolgozni kezdett

Eközben mögöttünk, déli irányba is volt egy rövid ideig tevékenykedő cella, de ő hamar megsemmisült, árvaüllőjéből rövid ideig tartó zápor hullott tőlünk pár kilométerre. Ezekből a cseppekből, egy viszonylag hosszú ideig látható szivárvány táplálkozott, így szinte minden irányba láthattunk valami ínycsiklandozó természeti szépséget. 🙂

Tőlünk délre egy szivárvány díszítette az eget

Végezetül a szokásos galéria, melyben még több, számunkra látványosnak vélt képet láthattok:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük