Aszályból az özönvízbe (2022.06.05.)

A mögöttünk álló hétvégén újabb zivatarok öntözték a nyugati országrész földjeit, legtöbb csapadék az Alpokalján, illetve a Balaton térségében hullott.

Nálunk, a Mátra térségében továbbra is kitart a súlyos aszályhelyzet, csak nagyon kevés csapadékot mértünk lakóhelyünkön, Pásztó városában. 2022-ben eddig (június 7-ig) 121 mm csapadék hullott a városban, ami igencsak kevés, főleg annak fényében, hogy a mögöttünk álló év őszén és telén is, igen kevés jutott az égi áldásból. De nem csak a lehullott csapadék mennyisége problémás, hanem annak az eloszlása is.

2021 szeptemberében például 32 mm csapadékot mértünk, amely három napra korlátozódott, ebből egy nap alatt jött le a teljes mennyiség több mint a fele. Az októberi 17 mm-ből 14 szintén egy napon hullott, de a novemberi 57-ből 30, szintén egyetlen nap eredménye. Ezt követte az év utolsó hónapja, ekkor a 30 mm-es összmennyiségnek „örülhettünk”, ebből azonban 12.2 szintén egy nap alatt jött le. Erre a fenomenális „csapadéközönre” aztán megérkeztek a 2022-es év brutálisan száraz hónapjai is, nem csoda, hogy egyre több kút szárad ki térségünkben. A mélyebb rétegekben is kiszáradt talajon csak nagyon nehezen találtak magukra a gyümölcsfák, a korai érésű cseresznyefákon növekedni akaró szemek visszamaradtak, a frissen zöldbe borult levelek is többször lekonyultak, immunrendszerük csak alapjáraton ketyegett. A fák amúgy is gyengélkedő lombozatát levéltetű csapatok százai támadták meg, de rengeteg egyéb betegség is felütötte fejét a kertek növényei között.

A fent leírtakból láthatjátok, hogy a zivataros napok is igen gyéren alakultak a régióban, a súlyos aszályhelyzet mellé extrém erős elvonási tünetek is párosultak (utóbbi persze már a mi fejünket érintette. 🙂 ). Ezért is döntöttünk úgy, hogy vasárnap este a Balaton térségébe autózunk, mert mindenképp szerettünk volna már látni valamit a nyugati országrészben folyó eseményekből.

A tó keleti oldalán található, balatonvilágosi Panoráma-kilátó területén vertünk tábort. A távolban szinte folyamatosan villogó fények jelezték a rendszer érkezését, de hatalmas pechünkre a villámok folyamatosan rejtve maradtak.

Már látni a rendszer fényeit, a villámok viszont rejtve vannak

A fejünk felett szinte folyamatos volt a keletkezés, zápor záport követett, az autó menedékébe szorultunk. A rendszer közben szépen lassan a fejünk fölé kúszott. Rengeteg felhővillám cikázott a fejünk felett, de ezen kisülések szinte mindegyike rejtve maradt, továbbra sem láttuk őket. Egyik pillanatban hatalmas felhőszakadás kezdődött, a méretes esőcseppek közé jég is keveredett.

Ebben a kaotikus helyzetben úgy döntöttünk, hogy a rendszer elé autózunk, és valahol Székesfehérvár térségében verünk tábort. A radar egyre brutálisabban festett,

a csapadék egyre intenzívebben hullott.

Szépen lassan a rendszer elé kerültünk, miközben az sokat veszített az erejéből. Az M7-es autópálya egyik lehatója mellett vertünk tábort és abban reménykedtünk, hogy újabb aktív gócok keletkeznek majd, sajnos nem így lett. A rendszer szépen lassan legyengült,

már csak néhány kósza felhővillám mutogatta magát.

Ő lett a legszebb..

Az idő telt, mi pedig nagyon fáradtak lettünk, hazafelé indultunk. Bár az északnyugat felől érkező rendszer brutálisan festett,

már nem gondoltuk úgy, hogy képesek lennénk megvárni, idő előtt kifeküdtünk volna. 🙂 Nagyon boldogok voltunk, mert hosszú idő után zivatarok közelébe kerültünk, végre feltöltőttünk egy kis energiával a következő pár napra. A jövő hét talán hoz majd pár konvektív napot a térségünkbe is, reméljük a legjobbakat.. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük